Porselen laminate veneerler,halk arasında lamine diş,yaprak porselen,tırnak diş olarak da bilinirler.Dişlerin ön yüzünden 0.3-0.7 mm madde kaldırılarak istenilen renk ve formda çok ince hazırlanarak diş yüzeyine yapıştırılan porselen yapraklardır.

PORSELEN LAMİNATE VENEERLER HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?

Porselen laminate veneerler özellikle ön dişlerdeki estetik sorunları ortadan kaldırmak amacıyla yapılan bir tedavi şeklidir.Başlıca uygulama alanlarını şu şekilde özetleyebiliriz.

-Çeşitli nedenlere bağlı ve diş beyazlatma ile ortadan kaldırılamayan dişteki renk değişimlerinde,

-Ortodontik tedavi alternatifi olarak diş dizimi bozuklukları ve bazı çapraşık diş vakalarında,

-Ön bölge dişleri arasındaki aralıkların (diastema) kapatılmasında,

– Aşınmaya bağlı ya da doğal olarak kısa dişlerin uzatılmasında,

-Erozyona bağlı aşınmış dişlerin restorasyonunda,

-Çeşitli tipteki mine dokusu bozukluklarında,

-Lateral kesici dişlerin olmadığı vakalarda kanin dişleri lateral,küçük azı dişleri kanin diş şeklinde işlenerek normal ön diş simetrisinin sağlanmasında,

-Dişlerin ön yüzlerinde bulunan sağlıksız ve estetik olmayan dolguların giderilmesinde,

-Travmaya bağlı dişlerin kırıldığı vakalarda,

Kısaca estetik anlamda hastayı rahatsız eden birçok durumda porselen laminate veneerler uygulanabilmekte ve hastaya estetik bir gülüş kazandırabilmektedir.

PORSELEN LAMİNATE VENEERLERİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Kuşkusuz en büyük avantajı konservatif bir işlem olmasıdır.Diş üzerinden 0,3-0,7 mm gibi çok az madde kaldırılarak uygulanabilmektedir. Bunun dışındaki avantajlarını kısaca şöyle özetleyebiliriz.

-Çok az miktarda diş dokusu kaldırılacağından dişte oluşabilecek sıcak soğuk hassasiyeti minimumda kalacaktır.Hatta vakaların çoğunda bu tarz bir hassasiyet oluşmaz.

-Porselen sağlam,rengi bozulmayan ve aşınmaya karşı dirençli bir materyaldir.Çay,kahve,sigara gibi etkenlerle rengi değişmez.Bu nedenle porselen laminate veneerler uzun yıllar rengi değişmeden ve yapısal bir değişikliğe uğramadan kullanılabilir.

-Dişlerin çiğneme yüzeylerine dokunulmadığından ve doğal yapısı bozulmadığından alışma süresi çok kısadır.Hasta doğal diş hissiyatını kaybetmez.

-Porselen yapı olarak kırılgan bir malzeme olsa da kimyasal olarak mineye yapıştığında germe ve çekme kuvvetlerine karşı çok dirençli hale gelir.Bu nedenle düşmeleri çok kolay değildir.

-Porselen laminate veneerlerin bir diğer avantajı da diş üzerinde hiçbir işlem yapmadan,dişlerin modeli hazırlanarak oluşacak değişikliği önceden gösterebilme şansımızın olmasıdır.

-Işığı geçirme özelliği sayesinde doğal dişe en yakın görüntü ortaya çıkar.


PORSELEN LAMİNATE VENEERLER HANGİ DURUMLARDA UYGULANAMAZ?

-Porselen laminate veneerler çok ince yapılı porselenlerdir.Bu nedenle aşırı diş sıkma alışkanlığı (bruksizm) olan hastalarda dayanıklılık problemi ortaya çıkabilir.

-Aşırı çapraşıklık ve rotasyona sahip dişlerin lamina ile tedavisi mümkün olmayabilir.Bu durumda yapılması gereken ortodontik tedavi ya da zirkonyum destekli porselen olmalıdır.

-Çürük ya da travma sonucu yeterli mine desteği olmaması, laminate veneerler için yeterli yapışma alanı bırakmayacağından uygulanması daha doğru olur.

-Süt dişleri ve aşırı fluorozisli dişlerde kimyasal yapışma üst düzeyde olmayacağı için dayanıklılık sorunları ortaya çıkabilir.

-Sürmesini tamamlamamış dişlerin tam olarak sürmesi beklenmelidir.

kaynak: doktortakvimi.com